Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2016 10:26 - ФБР си призна: Следят ни като на филм!
Автор: ravramov Категория: Новини   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.09.2016 10:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ФБР си призна: Следят ни като
на филм!

image

 

Следят ни като на филм! Признанието дойде от висш ръководител на ФБР. Той заяви, че камерите и микрофоните на лаптопи и телефони могат да се ползват за непрекъснатото ни наблюдение.

Съветът - да поставяме лепенки на обективите, ако правим нещо, което не е за пред хора. Доколко реална е опасността да попаднем в мрежите на истински BIG Brother?


На практика всяко устройство би могло да попадне в мрежата на недоброжелателите. Настолни компютри с микрофон и външна камера, лаптопи с вградена камера, таблети и телефони.

 

Много хора веднага ще си кажат първосигнално, че това не ги застрашава и че не крият нищо. Не е така. Само си представете, че крадец има достъп до камерата на компютъра ви вкъщи. Той ще знае във всеки един момент кога домът ви е празен и какви ценности има вътре. Да не говорим пък, ако залогът е не просто едно жилище, а банка или държавна институция.


Това не е шега. Нито пък нелепа конспиративна теория. А реална опасност, която сериозно заплашва да разкрие личното ни пространство пред света. Затова Митко е взел превантивни мерки. Така, както вече направи идеолога на Facebook Марк Зукърбърг, който позира за снимка, на която се вижда как е сложил лепенка върху камерата на лаптопа си.

"Шефовете ми решиха, че трябва да имат достъп до моя компютър. Впоследствие разбрах, че могат и да ме виждат, и да ме чуват", разказва Димитър Димитров пред Нова тв.


Заплахата може да е много по-сериозна, когато става въпрос за злонамерен хакер. Човек, който може да види къде сме или пък да подслуша важен разговор. Аргумент, признат и от американското разследване.

"В офисите на всеки компютър с камера имаме приспособления, с които затваряме окото на камерата. Правим го, за да не ни наблюдават", обяснява Джеймс Коми от ФБР.


Истината е, че 100-процентова защита от подобни атаки няма. Щом едно устройство, в случая камера или микрофон, е включено и работи, и щом има връзка с интернет, то е уязвимо по един или друг начин.

 

Връзката с интернет е пътят, по който хакерът влиза там, където не му е мястото. Ако овладее операционната система, оттам очите му са отворени към всичко останало. "Може да ви вкара допълнителен софтуер, без да разберете. Да го инсталира, да активира камера, да запише изображение и да го изпрати", обяснява Борислав Сестримски от Международната академия за обучение по киберразследвания.


И при най-модерните технологии обаче важи класическото правило. Едно устройство е напълно безопасно, когато не работи. Когато се наложи да инсталираме камера към компютъра си, трябва внимателно да четем всяка стъпка от процеса. Инсталацията винаги пита, кой има достъп до камерата и как се управлява тя.

 

 Днес.бг



 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ravramov
Категория: Новини
Прочетен: 427282
Постинги: 193
Коментари: 136
Гласове: 218
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031