Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.03.2023 14:11 - Моите цитати от "1984" от Оруел
Автор: syrmaepon Категория: Други   
Прочетен: 3277 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 24.03.2023 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
или споделено мислопрестъпление

image
кадър от британския филм 1984


                                                   Двуминутка на омразата

                                     Ортодоксия означава липса на мисъл....

                                      Ортодоксия означава неосъзнатост


                                                                            ~~~

   Започнах тази книга сега, защото не съм я чела досега и осъзнах, че някои книги, за да се почувстват истински, трябва да се четат във време подобно на това, в което е писана и самата книга. В случая по време на хибридна война, включваща и "гореща" и "студена" едновременно. В такова време идеологическата борба се изостря до максимум , а агресивната пропаганда засяга всеки един от общността и в своя защита явното слово отстъпва място на тайния помисъл. 

    Душата е свита пружина, защото истерично търсеният враг е не толкова вън от родината, колкото сред членовете на общността. Всеки се превръща в предател за някой друг. Когато борбата между различните идеологии и политически партии  / на чешки politicka strana / влиза в нашето ежедневие с голяма острота, общността е застрашена да се разпадне - вече главното не е това, което ни свързва, а това което ни разединява. Омразата достига своя апогей. Партията / идеологията на чиято страна си застанал/ се превръща в единствен родител - родител на верую, знание или традиция. Тя те призовава да елиминираш и изтриеш от съзнанието си всички други възможни родители, съвременни или останали в миналото, несъответстващи на нея.
Всяка Партия /страна/ се стреми да овладее инструментариума на определена наука, за да пренапише историята и заличи всеки спомен за миналото.

   Стадният инстинкт работи безотказно, защото никой не иска да е сам, болен и враг.
Болен, защото в среда на омраза, душата е свита в най-тъмния ъгъл и вие от болка.
Защото тя е онова, което те откроява от всички други и те прави различен и цветен.
А да се запазиш различен и цветен в среда на враждуващи секти, облекли сиви мундири, е невъзможно. "Той е различен" - сочат те с пръст,  гледат злобно и с омраза, само защото не си облякъл нечия униформа.

   Не мога да съдя тези, които са винаги еднопосочни и изразяват себе си само в униформа. Това е тяхното време, техният разцвет. Но в някаква степен се ужасявам, когато творецът, интелектуалецът и напълно свестният доскоро човек, надянат евтина униформа и техният талант бива използван като репер за масите.
Според мен те трябва да се пазят най-много от сивата сектанска омраза, защото ако те и се покорят, ние, уповаващи се на надеждата, сме изгубени. Поне временно.

                                                                 ~~~

   Но зная - винаги идва ден, в който поне един човек ще си спомни онова, което ни свързва в едно през вековете  и тогава Аслан - Истината и Светлината ще развее грива, ще изреве с мощен глас и Пролетта ще се завърне.

image


Тагове:   Оруел,   1984,   Аслан,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: syrmaepon
Категория: Други
Прочетен: 1436358
Постинги: 613
Коментари: 2091
Гласове: 6229