Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 10:05 - За значението на Христовите думи "не мир дойдох да донеса, а меч"!
Автор: ravramov Категория: Новини   
Прочетен: 2429 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.02.2016 10:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

За значението на Христовите думи „не мир дойдох да донеса, а меч”

Св. Николай Сръбски



image

 

Писмо до ковача К.

Нима такъв праведен и милостив човек не е наясно с дълбокия смисъл на тези думи? Аз смятам, че го знаеш, но просто търсиш потвърждение. Праведният и милостив Бог открива тайните чрез Своя Свети Дух. Ако ти беше единственият ковач в Иерусалим по времето, когато евреите са разпнали Господа, нямаше да има кой да изкове необходимите гвоздеи.

„Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч” (Мат. 10:34). Така е казал Господ. Чети, като да е казано: „Не съм дошъл, за да примиря истината с лъжата, мъдростта с глупостта, доброто със злото, правдата с насилието, скотообразното съществуване с човечността, невинността с разврата, Бога с мамона. Не! Донесох меч, за да разсека и отделя едното от другото, та да няма никакво смесване.”

С какво ще ги разсечеш, Господи? С меча на истината. Или с меча на Божието Слово, което е все едно. Защото Истината е Слово Божие и Словото Божие е Истина. Апостол Павел съветва: „Вземете духовния меч, който е Божието слово” (Еф. 6:17). Св. ап. Иоан Богослов в Откровение пък видял Сина Човечески, седящ сред седем светилника, а от устата Му излизал двуостър меч (вж. Откр. 1:12-16). А мечът, който излиза от устата, какво друго би могъл да бъде освен Словото Божие, Словото на Истината. Този меч Иисус Христос донесъл на земята. Този меч носи спасение за света, а не примирие на доброто със злото. И сега и винаги и во веки веков.

Че това тълкувание е правилно се вижда от по-нататъшните думи на Христос: „Защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й” (Мат. 10:35). Защото ако синът поеме след Христа, а бащата си остане в мрака на лъжата, мечът на Христовата истина ще ги раздели. Истината е по-скъпа от бащата. И ако дъщерята тръгне след Христа, а майката си остане упорита отрицателка на Христа, какво общо би могло да има между тях? Христос не е ли по-сладък от майката? Същото е и със снахата и свекървата.

Не ме разбирай обаче неправилно, че онзи, който познае и обикне Христа трябва веднага да се отдели от своите сродници. Не е написано това. Достатъчно е да се отдели с душата си и да не приема в душата си нищо от помислите и делата на невярващите. Защото ако биха се отделили вярващите от невярващите, в света биха се образували два враждуващи помежду си лагера. И тогава кой би учил и изправял невярващите? И Самият Господ търпял неверния Иуда до Себе Си цели три години. Мъдрият Павел пише: „Неповярвал мъж бива осветен чрез вярващата жена, и неповярвала жена бива осветена чрез вярващия мъж” (1 Кор. 7:14).

Накрая ще ти покажа какво духовно тълкуване на тези Христови думи дава славният Теофилакт Охридски: „Под баща, майка и свекърва разбирай всичко старо, а под син, дъщеря и снаха – всичко ново. Господ иска Неговите нови Божествени заповеди и учение да победят всички наши стари греховни навици и обичаи.”
И тъй, думите за меча донесен на земята напълно подобават на Христа Миротвореца и Мироподателя. Той дава Своя небесен мир като някакъв небесен балсам на онези, които искрено вярват в Него. Но Той не е дошъл да въдвори мир между синовете на светлината и синовете на тъмнината.

Поздрав на теб и на децата. Мир вам от Бога и благословение.

Владика Николаj, Мисионарска писма.






Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ravramov
Категория: Новини
Прочетен: 429837
Постинги: 193
Коментари: 136
Гласове: 218
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930