Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 09:52 - ОПТИНСКИ ЦВЕТНИК
Автор: ravramov Категория: Новини   
Прочетен: 1606 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2016 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОПТИНСКИ ЦВЕТНИК

image

  В Оптинската обител за наставление, съвет и утешение, „в Оптина за опит“, се стичала цяла Русия. Днес ние имаме възможност да се поучим от опитните наставници – Оптинските старци, чрез тяхното писмено ръководство към нас. Отварянето на съкровищницата с назидателни слова на Оптинските подвижници предшестваме с молитва на вече прославените в лика на светиите старци на тази обител:

Господи, дарувай ми душевно спокойствие да посрещна всичко, което ще ми донесе настъпващия ден. Дай ми изцяло да се предам на Твоята свята воля. През всеки час на деня ме наставлявай и подкрепяй във всичко. Каквито и вести да получа през деня, научи ме да ги приемам със спокойна душа и с твърдото убеждение, че всичко е според Твоята света воля. Ръководи ме във всички мои дела, думи, мисли и чувства. При всички непредвидени обстоятелства, не ме оставяй да забравя, че всичко е изпратено от Теб. Научи ме Господи, правилно и разумно да постъпвам с всеки член на моето семейство, без да смущавам и огорчавам никого. Господи, дай ми сили да понеса умората на настъпващия ден и всички събития през деня. Ръководи моята воля и ме научи да се моля, да вярвам, да се надявам, да търпя, да прощавам и да обичам. Амин!

 +++ Никой и нищо не може да навреди на човека, ако той сам не навреди на себе си; и напротив, който не страни от греха, на него и хиляди спасителни средства няма да помогнат. Следователно, единственото зло е грехът: Иуда паднал, живеейки със Спасителя, а праведният Лот се спасил, живеейки в Содом.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Живей просто, по съвест, помни винаги, че Господ вижда, а на останалото не обръщай внимание!                                              
Преподобни Анатолий Младши Оптински

 +++
В днешно време светските хора гледат на нас, вярващите, като на юродиви, като на глупави. На тях не им харесва нашата православна вяра, нашите църковни песнопения, правила и обреди. Те се смеят презрително над всичко свещено за нас. Често [ми се случва да] слушам от вярващи, принудени да живеят сред враждебния свят, колко тежко им е да понасят постоянни насмешки, подигравки. А на мен ми се струва, че трябва да считаме за чест такова отношение към себе си. «Ако ви корят за име Христово, блажени сте, защото Духът на славата и Духът Божий почива върху вас. От тяхна страна Той бива хулен, а от ваша – прославян», е казал св. апостол Петър (1 Петр. 4:14). Ако се надсмиват над нас, ако не ни обичат, значи не сме от този свят. Не следва да се огорчаваме и смущаваме от такова отношение към себе си. Преподобни Никон Оптински
+++ 
Всичко идва от гордостта. Тя е главният източник на всички наши грехове, злини и бедствия. Преподобни Макарий Оптински
+++ 
По-добре е при недостиг на време да не се прочита цялото молитвено правило, но да се прочете с внимание. В Свещеното Писание са казани страшни думи: «Проклет, който върши нехайно делото на Господа» (Иер. 48:10).
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Който понася повече скърби тук, той по-лесно ще влезе във вечния живот на Царството. Преподобни Анатолий Оптински
+++ 
Спасението ни става чрез ближните ни и е заповядано да търсим не своята, а ползата на другите. Преподобни Макарий Оптински
+++ 
За човека е свойствено да съгрешава и пада, тъй че не трябва да изпада в униние и да стига до прекомерна печал, ако се случи да съгреши. Но да не се кае е свойствено на бесовете; затова е необходимо да се кае. Преподобни Никон Оптински  
+++
Много от нас четат Светото Евангелие, но малко са тези, които го разбират както трябва, понеже умствените им уши не са отворени за такова слушане, защото не просят вразумление от Бога при това начинание. Преподобни Лев Оптински
+++ 
Ако мислите ни са чисти, можем всички да виждаме като свети и добри. Когато ги виждаме лоши, това се дължи на нашето устроение. Преподобни Макарий Оптински
+++ 
Лекарите и лекарствата е създал Господ. Не трябва да отхвърляме лечение.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Никога никого не осъждайте. Посрещайте всеки, какъвто и да е той, с добро чувство, с надежда да намерите в него единствено доброто, виждайки пред себе си образа Божий.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Избраният от Бога човек се познава по това, че постоянно му се изпращат скърби и печали. Преподобни Никон Оптински
+++  Трябва да обичаме всеки човек, виждайки в него образ Божий, независимо от неговите пороци. Не трябва с хладност да отстраняваме хората от себе си.
Преподобни Никон Оптински
+++  Няма за какво да се боиш от духовника и не се срамувай пред него. Духовникът знае всичко, знае всички грехове, понеже при него се изповядва не една душа, а стотици, и няма да го учудиш с никакъв грях, колкото и голям и тежък да е той.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Заради даването на милостиня не бива да се задлъжнява. В църковната история никъде не е показано някой от примерните радетели на милостинята да е задлъжнявал заради нея.
Преподобни Макарий Оптински

+++ 
Ако оставим своето желание и разбиране и се постараем да изпълним Божиите желания и разбирания, то на всяко място и във всяко състояние ще се спасим. А ако се държим за своите желания и разбирания, то никакво място, никакво състояние няма да ни помогне. Ева и в Рая престъпила Божията заповед, а на злощастния Иуда животът при Самия Спасител не принесъл никаква полза.
Преподобни Амвросий Оптински

+++ 
Има разни пътища към спасение. Едни Господ спасява в манастира, други, в света... Навсякъде можем да се спасим, само не изоставяйте Спасителя. Хващайте се за ризата Христова - и Христос не ще ви остави. Преподобни Варсануфий Оптински
+++ 
Вашето спасение и вашата погибел е в ближните ви. Спасението ви зависи от това, как се отнасяте към своя ближен. Не забравяйте в своя ближен да виждате Божия образ.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Никога не се надявай на човек. Това е голяма, фатална грешка. Без Божие определение за това човекът няма да те защити и утеши. Той е безсилен без Божията помощ.
Преподобни Никон Оптински

+++  Участта на всички, желаещи да се спасят, е да страдат. Поради това, ако страдаме, да се радваме, защото се извършва нашето спасение.
Преподобни Никон Оптински

+++ 
Трябва да знаем коя страст ни безпокои най-много и с нея трябва да се борим усилено. Затова трябва ежедневно да проверяваме съвестта си.
Преподобни Никон Оптински

+++ Когато нямате спокойствие, знайте, че нямате в себе си смирение.
Преподобни Лев Оптински

+++
За невярващите – нямащи упование във вечния живот – лишението от близките е наистина безутешно. А ние, макар и грешни, имаме упование на милостта на всещедрия и човеколюбив Бог, Господа Иисуса Христа, изкупил ни с безценната Си кръв и дарувал ни вечен живот след този. Преподобни Лев Оптински
+++
Как да се отнасяме с невярващите? Отговаряй с благоразумие. А да пробуждаш хората и да ги водиш към Бога – това не е твое дело. Словото Божие на всички е проповядвано и се проповядва. При разговори с невярващи колеги се отнасяйте с тях като с вярващите, но не влизайте в религиозни спорове – това е безполезно.
Преподобни Нектарий Оптински





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ravramov
Категория: Новини
Прочетен: 427304
Постинги: 193
Коментари: 136
Гласове: 218
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031